
Where a legacy of serving hygienic veg meals still persists
Bhopal is a land of fusions. In this beautiful city which sees an amalgamation of cultures, non-vegetarian food takes a strong-hold. Amidst a huge amount of non-veg outlets for meat lovers, there are also a niche number of vegetarian restaurants that are respectably preferred in this land of non-vegans.
Annapurna Vaishnav Bhojanalaya is one amongst those pioneer vegetarian restaurants in Bhopal. It was started in 1972 by Kishore Chand Sharma and is currently managed by his son Mr. Rahul Sharma.
“We get a huge influx of vegetarian customers (mostly Jain’s) due to our established name from past 3 decades. We are trusted for our quality and hygienic services and believe in maintaining the same throughout”, quotes Rahul.
The two most lip-smacking cuisines here are Kaju Curry and Malai Kofta which remains high on demand here. There is a dedicated 8-member kitchen team that is headed by Vijay ‘Ustad’. This highly experienced man is associated with Annapurna since past 20 years. In a 48-people sitting capacity area, the restaurant witnesses an average of 200 visitors in a day.
The restaurant started with its food on train delivery services from June 2016. Located within 1 km from railway station, Annapurna offers quality food services to train passengers with the help of its 4-member delivery team. “We ensure to adopt all mechanisms that are required for a complete satisfying food experience to our travelers. Our such efforts have made us earned many loyal and frequent train customers who prefer ordering food only through us”, shares Mr. Rahul.
हर किसी की पसंद है उस्ताद के हाथों का स्वाद
लम्बे वक्त तक मुगलों के अधीन रहने के कारण भोपाल में मांसाहारी खाने का अच्छा-खासा प्रभाव रहा है। ऐसे में यहां मांसाहारी खाना आसानी से मिल जाता था। मगर शाकाहारी लोगों को थोड़ी दिक्कत का सामना करना पड़ता था। शाकाहारी लोगों की भोजन संबंधी इसी समस्या को दूर करने के लिए साल 1972 में किशोर चन्द शर्मा ने शुद्ध शाकाहारी भोजनालय ‘अन्न्पूर्णा‘ की शुरूआत की थी। आज इस रेस्टोरेंट की बागडोर उनके बेटे राहुल शर्मा संभाल रहे है। राहुल बताते है कि उनके यहां शाकाहारी व्यंजनों की लम्बी लिस्ट है। यहां के शाकाहारी व्यंजनों के जितने दीवाने शाकाहारी लोग हैं, उतने ही मांसाहारी लोग भी हैं।
अन्नपूर्ण की किचन टीम में कुल आठ लोग है जिसके हैड यहां के 20 साल पुराने शेफ विजय है। विजय को यहां के स्टाफ के अलावा होटल में आने वाले मेहमान भी उस्ताद कहकर पुकारते है। विजय के हाथों के बनाए बेहतरीन ज़ायकों के कारण इस रेस्टोंरेट की पूरे शहर में एक अलग ही पहचान है। बात अगर यहां के टॉप टू जायकों की करे तो शाकाहारी व्यंजनों का नाम आते ही जहां बाकी रेस्टोरेंट पनीर के बनाए विभिन्न व्यंजनों से आगे नहीं सोच पाते, वहीं अन्नपूर्णा रेस्टोरेंट में पनीर की जगह यहां की लाजवाब काजू कड़ी एवं मलाई कोफ्ता का नाम आता है। जिसकी मांग यहां सबसे ज्यादा है।
48 मेहमानों के बैठने के शानदार इंतजाम वाले इस रेस्टोरेंट में रोजाना तकरीबन 200-250 मेहमान आ जाते है। गौरतलब है कि यहां के ज्यादातर मेहमान काफी पुराने है एवं लम्बे वक्त से रेस्टोरेंट के स्वाद से जुड़े हुए है।
भोपाल रेलवे स्टेशन से मात्र एक किलोमीटर दूर स्थित अन्नपूर्ण रेस्टोरेंट जून 2016 से रेलयात्रियों को भी अपने शाकाहारी व्यंजनों का स्वाद प्रदान कर रहा है। फिलहाल यहां चार लोगो की डिलिवरी टीम मौजूद है। हर महीने रेस्टोरेंट तकरीबन 300 रेलवे आर्डर डिलिवरी कर रहा है। जैन एवं बाकी शाकाहारी समुदाय के लोगों के लिए यहां बेहतरीन शाकाहारी खाने का प्रबंध है। रेलयात्रियों में भी इनके कई मेहमान ऐसे है जिन्होंने इस रेस्टोरेंट को अपने हर सफर का साथी बना लिया है।